top of page

AVP: Alternatives to Violence Project


Lees meer over de achtergrond en geschiedenis van het Alternatives to Violence Program (AVP), een programma dat in de jaren 70 ontstond in de gevangenissen van de VS en dat gaat over het transformeren van conflicten en het verbinden van verschillen. AVP werd ontwikkeld door Quakers en kopstukken uit de Civil Rights Movement en wordt nu in meer dan 60 landen wereldwijd toegepast.

AVP staat voor Alternative to Violence Project of Alternative Visions for Peace. AVP is een programma dat in de jaren 70 ontstond in de gevangenissen van de VS en dat gaat over het transformeren van conflicten en het verbinden van verschillen. AVP werd ontwikkeld door Quakers en kopstukken uit de Civil Rights Movement en wordt nu in meer dan 60 landen wereldwijd toegepast.

AVP ontstond in een periode van maatschappelijke onrust en in een tijd waarin de gang violence de Amerikaanse gevangenissen overheersten. Een groep gevangenen die werkten met risicojongeren, wilden een training ontwikkelen om de geweldsspiraal te doorbreken en vroegen de Quakers om hulp. De Quakers ontwikkelden een training in samenspraak met mensen uit de Civil Rights movement en anti-oorlog beweging en AVP werd geboren. De kracht van AVP schuilt voor een belangrijk deel in de werkwijze. Zo weefden de Quakers stilte in het workshopprogramma als belangrijk ingrediënt voor verandering en gaf de burgerrechtenbeweging handen en voeten aan empowerment.

De AVP bleken succesvol binnen de gevangenismuren (zie video's hieronder) en verspreidden zich al snel buiten de gevangenis. Hoewel AVP gestart is door de Quakers kent het geen specifieke religieuze grondslag en wordt het in veel verschillende sociale en religieuze contexten toegepast.

De AVP workshops zijn geschikt voor iedereen, ongeacht opleiding of achtergrond. Kern van het programma is het begrip Transforming Power: het vermogen dat we allemaal delen om een potentieel gewelddadige situatie te veranderen in een vreedzame situatie. Het programma biedt vijf bouwstenen die dat vermogen cultiveren en helpen om een gezonde gemeenschap op te bouwen: waardering, communicatie, samenwerking, gemeenschap en conflicttransformatie. De methodiek is gericht op ervarend leren. Deelnemers ontdekken op basis van gedeelde ervaringen in het workshopproces dat andere perspectieven op alledaagse situaties mogelijk zijn. De sociale veiligheid en lichtheid in de trainingen nodigen uit om het contact met anderen verdiepen.

Diversity Joy kwam in aanraking met dit programma via het Zuid Afrikaanse Phaphama Initiatives, dat Diversity Joy hielp met de implementatie van AVP in Nederland.

Hieronder twee indrukwekkende video's over AVP binnen de gevangenis:

Zoek met Tags
bottom of page